RODNO ODGOVORNO BUDŽETIRANJE NA DELU U VLASOTINCU

  • 5. januar 2016. u 18:26h
  • Autor:
  • 1598 pregleda

Opština Vlasotince jedna je od sedam lokalnih samouprava koje su krajem prošle godine, u domu Narodne skupštine Republike Srbije, predstavile primer dobre prakse rodno - budžetskih inicijativa u opštinama.  Rodno-odgovorno budžetiranje je obaveza lokalne samouprave koja proističe iz Zakona o budžetu, po kome u optinskoj kasi za 2016.godinu mora da se odvoje određena sredstva za projekte rodne ravnopravnosti.


-Budžet za ovu godinu mora da ima i tu perspektivu rodne ravnopravnosti  koju smo mi, u ovom slučaju, ugradili u program zdravstvene zaštite žena. Zato smo i javno pohvaljeni u domu Narodne skupštine, kao jedna od retkih opštin u Srbiji koja je rodno odgovorno budžetiranje integrisala u budžet lokalne smaouprave za ovu godinu – kaže  koordinator Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i rukovodilac Tima za rodno odgovorno budžetiranje, Marinko Đorđević.


Rodno odgovornog budžetiranja u praksi predstavlja niz koraka i akata koje treba usvojiti kako bi se stvorili uslovi da se u budžetu odvoje sredstva za projekte rodne ravnopravnosti – od prikupljanja podataka do analize učešća muškaraca i žena u raspodeli sredstava.


-Za projekte rodne ravnopravnosti u budžetu opštine Vlasotince za ovu godinu izdvojeno je 515 000 dinara. Od toga, 260 000 će biti utrošeno na program primarne zdravstvene zaštite u okviru koga smo akcenat stavili na  prevenciju raka dojke, grlića materice i dijabetesa kod stanovništva ruralnog područja i marginalizovanih grupa – kaže članica Tima za rodno odgovorno budžetiranje, Marijana Ilić.


Na pitanje ima li predrasuda prilikom uvođenja principa rodne ravnopravnosti u mrežu institucija lokalne samouprave, Ilićeva odgovara da je Vlasotince jedna od 34 opštine u Srbiji koje su potpisale Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti, ali da to nije samo slovo na papiru već da, uistinu, postoji politička volja da se ovi i slični projekti sprovedu.