Gradska slava obeležena u Vlasotincu

  • 22. maj 2023. u 14:09h
  • Autor: JuGmedia
  • 494 pregleda

Uokviru manifestacije Dani Vlasotinca, obeležena je gradska slava, prenos moštiju Svetog oca Nikolaja, praznik je u narodu poznat kao letnji Sveti Nikola. Posle liturgije u Hramu silaska Svetoga Duha na apostole ulicama grada je prošla litija do krsta.


Litija je jedino zastala kod zapisa-drveta, a rezanje slavskog kolača je obavljeno kod krsta. U ime sveštenika vlasotinačke crkve prisutnim vernicima obratio se Nikola Pešić.


„Kao što su se naši preci okupljali kod crkve i prolazili ulicama Vlasotinca, tako i mi danas nastavljamo tradiciju naših predaka“, istakao je sveštenik Pešić.


Bratislav Petrović, predsednik Opštine Vlasotince, pozdravio je prisutne i podsetio da je litija obnovljena pre pet godina sa nadom da neće više biti prekidana kao u vreme korone.


Na kraju je nastupao Omladinsko-dečji crkveni hor Sveta Anastasija Srpska, a onda su članovi KUD-a „Bratstvo“ izveli splet igara iz okoline Leskovca.Program u okviru Dana Vlasotinca nastavlja se u večernjim satima u Zavičajnom muzeju, gde će biti organizovana izložba fotografija i projekcija filma „50 godina Kulturnog centra Vlasotince“.