Обележена 25. годишњица почетка битке на Паштрику

  • 26. maj 2024. u 11:47h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 190 pregleda

У касарни “Војвода Петар Бојовић” у Доњем Синковцу данас је полагањем венаца и цвећа обележена 25. годишњица почетка битке на Паштрику, у организацији Удружења Херојска 549. моторизована бригада “Цар Душан Силни”.


Почаст борцима, погинулим у периоду од 1998. до 1999. године, одали су представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Српске православне цркве, локалне самоуправе Града Лесковца, удружења бораца ветерана и чланови породица страдалих.


На данашњи дан пре четврт века почела је највећа битка у прошлом рату, која је трајала до 14. јуна 1999. године. Непријатељ је крстио именом “Операција стрела”, док је за херојску моторизовану бригаду то била само још једна у низу битака којом су бранили отаџбину на планини Паштрик, борећи се против шиптарских терориста, Војске Албаније и снага НАТО пакта.О значају ове битке говорио је Стојан Коњиковац, пензионисани бригадни генерал Војске Србије, један од старешина 549. моторизоване бригаде.


Оценио је да је битка на Паштрику један од оних догађаја из 1999. године који су одлучили ток рата, позивајући на јединство и потребу саборности у тешким тренуцима са којима се суочава наша земља.Овом приликом је најављен и завршетак документарног филма о херојској бригади, чија ће премијера бити 10. јуна у Београду.


Делегацију града Лесковца чинили чланови Градског већа Јелена Миљковић и Жарко Богатиновић и заменик секретара Скупштине града Лесковца Владимир Бранковић.