ДАНИ ПАПРИКЕ ПО 15. ПУТ У ДОЊОЈ ЛОКОШНИЦИ

  • 17. septembar 2021. u 19:50h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 1478 pregleda


Доња Локошница је место захваљујући којем се прича о чувеној лесковачкој паприци проноси широм света. Мирис спремања ајвара и низови црвених паприка који се суше на кућама становника инспирација су за писање, фотографисање и снимање, зато Доњу Локошницу можемо пронаћи у бројним часописима од оних који се деле путницима у авионима AirSerbia, до National Geographic-a.
Као и сваке године, септембра месеца, аутентична декорација, на хиљаде нанизаних паприка даје посебну драж овом месту, а у част паприке већ 15 година организује - Паприкаријада. Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је са сарадницима присуствовао овој манифестацији а приликом обраћања је истакао да је поносан на њен мали јубилеј у нади да ће она трајати још много година.


„Манифестације попут данашње, посвећене некој врсти воћа или поврћа, имају за циљ да промовишу пољопривреду Лесковца и околних села, те да нас увек подсећају да морамо бити поносни што смо крај пољопривредника и да морамо чувати оно што нам је мајка природа дала. Лесковац улаже труд у том смеру зато нашим пољопривредницима, захваљујући којима село опстаје, помажемо финансијски и кроз уређење инфраструктуре. Прошле године издвојили смо 34,5 милиона динара за субвенције. Од 2013. године утрошено је преко 2 милиона евра на преко 6300 субвенција за наше пољопривреднике. Поред субвенција смо уредили атарске путеве, уложили у комасацију и електрификацију. Искористићу ову прилику да вас обавестим да ће наредне недеље бити расписан нови конкурс за доделу субвенција.“


Уз прикладан културно уметнички програм, фолклорне секције Дома културе Печењевце „Беле Раде“, песника Јовице Марјановића и ученика рецитатора, одржано је такмичење у брзом низању паприке. Победу је однела Радмила Николић. Према њеним речима паприку ниже од малих ногу и дневно успе да заврши 30 до 40 низова.


Петнаестим Данима паприке данас су присуствовали глумица Тања Бошковић и Алеш Павлин, члан уметничког савета фестивала ЛИФФЕ