САСТАНАК НАЛАС-А СА ИЗВЕСТИОЦЕМ КОМИТЕТА РЕГИОНА ЕУ АНОМ МАЂАР

  • 2. februar 2022. u 15:48h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 989 pregleda


Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић  је избором на место председника Стралне конференције градова и општина именован за првог потпредседника Мреже асоцијација локалних власти Југоисточне Европе (НАЛАС) тако да је данас присуствовао и активно учествовао на састанку са госпођом Аном Мађар, известиоцем ЦИВЕX комисије Комитета региона Европске уније за Пакет проширења ЕУ 2021. Комитет региона је саветодавно тело Европске Уније које чине представници европских локалних власти и региона из 27 држава чланица ЕУ, на тему проширења, које даје мишљење на сваки предлог прописа ЕУ који се тиче локалних и регионалних власти, па тако и на питања политике проширења ЕУ.




Због тренутне епидемиолошке ситуације, овај састанак  са представницом Комисије која редовно припрема Мишљење на Пакет проширења ЕУ је одржан онлајн.


Градоначелник Цветановић је представио погледе НАЛАС-а у вези са темама које су део Нацрта мишљења Комитета региона о пакету проширења ЕУ 2021, попут консултација локалних и регионалних власти у погледу процеса проширења ЕУ, затим у погледу живота и рада младих на локалном нивоу, као и могућности за повезивање, изградњу капацитета, размену искуства и добрих пракси у области локалног економског развоја, а у циљу поспешивања спровођења Економског и инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан.


На састанку су учествовали и Душан Раичевић, градоначелник Бара из Црне Горе и трећи потпредседник НАЛАС-а, затим представници Сталне конференције градова и општина - генерални секретар СКГО-а Никола Тарбук и шеф Службе за европске интеграције и спољну сарадњу Александра Вукмировић, те представници Заједнице општина Црне Горе, Секретаријата НАЛАС и представници Комитета региона.