Свечана седница Председништва СКГО-а посвећена седамдесетогодишњици рада ове организације

  • 9. jun 2023. u 09:08h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 563 pregleda

Стална конференција градова и општина (СКГО) је данас у Шиду Свечаном седницом Председништва, осмом по реду, обележила 70 година постојања и рада.


У уводном делу седнице обратио се председник СКГО-а и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, честитао јубилеј и казао:


„Ова седница Председништва има свечани карактер, јер је део процеса обележавања 70 година од оснивања Сталне конференције градова и општина. У београдском Дому синдиката је, 20. и 21. априла 1953. године, одржан скуп под називом „Конференција градова Југославије”. На њему су се окупили представници двадесетједног највећег града ондашње државе, међу којима и шест градова из тадашње Народне Републике Србије, а то су били Београд, Крагујевац, Нови Сад, Ниш, Приштина и Суботица.


Овај скуп одржан је у времену обнове и изградње после Другог светског рата. Поред уобичајених послова локалне самоуправе, она је у то време била заокупљена великим грађевинским пројектима, посебно у станоградњи и изградњи саобраћајне и друге инфраструктуре. То је било последица великих демографских промена, условљених убрзаном индустријализацијом и урбанизацијом. У надлежности локалне самоуправе било је и организовање снабдевања становништва храном и другим неопходним потрепштинама.“


У уводном делу Цветановић је казао да се СКГО увек бавила важним темама, и нагласио да се данас бави дословно свим областима надлежности и послова локалне самоуправе и то кроз два начина рада – један је непосредна подршка свом чланству, односно свеобухватна подршка изградњи њихових капацитета, а други начин је заступање интереса и потреба општина и градова пред органима Републике Србије.


„Желим да на крају још једном свима нама честитам овај велики јубилеј – 70 година наше организације. Мислим да сви можемо да будемо поносни на организацију какву данас имамо и на улогу коју она има у нашем друштву и држави, а ја сам лично поносан на велику част да председавам Сталном конференцијом у тренутку овог важног јубилеја. Не знам да ли су визионари који су је основали могли знати и очекивати да ће она трајати и успешно деловати већ седам деценија, али је данас јасан њен допринос и неопходност њеног постојања. Зато позивам да сви ми на достојан начин наставимо велико дело наших претходника и да дамо све од себе да Стална конференција градова и општина настави да ради, напредује и остварује значајне резултате и у деценијама које долазе.“


Имајући у виду да СКГО и Министарство државне управе и локалне самоуправе имају дугогодишњу партнерску сарадњу на пољу јачања положаја локалних власти и остваривању реформи на нивоу целог система локалне самоуправе данас су се обратили и Чедомир Ракић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе и Зоран Семеновић, председник општине Шид, домаћина данашње седнице.


Након уводног, седница је настављена радним делом на којем су присутни разматрали и усвојили документа од значаја за рад и функционисање организације. Радило се по осам тачака дневног реда.


Учесници заседања обишли су и Музеј наивне уметности „Илијанум“, као и галерију слика „Сава Шумановић“ у Шиду.