"ОДГОВОРНЕ ЛОКАЛНЕ ФИНАНСИЈЕ И УЧЕШЋЕ ГРАЂАНА"

  • 25. mart 2022. u 14:43h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 1516 pregleda






 

"ОДГОВОРНЕ ЛОКАЛНЕ ФИНАНСИЈЕ И УЧЕШЋЕ ГРАЂАНА"
 



Министарство за државну управу и локалну самоуправу, влада Швајцарске и 15 локалних самоуправа у Србији међу којима се нашао и град Лесковац потписали су меморандум којим ће до 2025. године радити на томе да што више укључе своје грађане у процес доношења одлука.



Одлуке се тичу новца из инфестиционог буџета локалних самоуправа. Када се све општине и грађани договоре који пројекти су најпотребнији влада Швајцарске ће бити спремна да то финансијски подржи износом од 750.000 франака. Све ово се спроводи кроз програм „Одговорне локалне финансије и учешће грађана“ Швајцарске организације Хелветас. У име града Лесковца уговор је потписала заменица градоначелника др Лидија Димитријевић. Присутне је најпре поздравио амбасадор Швајцараке Урс Шмид који је истакао да ће ова земља свесрдно помоћи настојања грађана да се поштују њихове иницијативе у локалним самоуправама. Шеф кабинета Министарства за државни управу у локални самоуправу Александар Ловчански нагласио је значај ове подршке за развој локалних заједница посебно инфраструктурних области.

Стална конференција градова и оштина на чијем се челу налази градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић ће наставити и даље сарадњу у вези са имплементацијом овог пројекта, казао је секретар СКГО Никола Тарбу