"РЕЧЕНО - УЧИЊЕНО! ЗАТО ШТО ВОЛИМО ЛЕСКОВАЦ!"

  • 7. novembar 2022. u 09:53h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 690 pregleda


“Свих 10 година иза нас су деценија рада на будућности коју данас живимо. Деценија великих дела, деценија успеха, деценија љубави, најбоље године нашег напредовања! Деценија је прошла, али настављамо даље – у будућност. Зато што волимо Лесковац. Живео Лесковац. Живела Србија!“ – овим речима је данас своје обраћање завршио градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић на свечаности организованој поводом 10 година руковођења градом под називом „Речено – Учињено! Зато што волимо Лесковац!“




Цео данашњи догађај одисао је јаким емоцијама и протекао у знаку сарадника градоначелника који га прате, не само у протеклој деценији, већ и дуже од тога. Многим сарадницима градоначелник Цветановић је уручио захвалнице за допринос развоју и афирмацији града, а као круна уручења, уз истицање да би многим руководиоцима било значајно да има сараднике попут њих, на сцену Народног позоришта, чија је сала била мала да прими све званице, ступили су др Александра Миљковић помоћник и дугогодишњи сарадник градоначелника и Перица Гавриловић, такође један од најближих сарадника годинама уназад.


Поред њих двоје, захвалнице су данас отишле у руке владике нишког Арсенија, свих заменика градоначелника Цветановића, лекара Опште болнице Лесковац, садашњих и бивших чланова Кабинета, односно градских већника и помоћника, као и других блиских сарадника од којих су неки радили у кабинету, били су, или су тренутно руководиоци на одређеним позицијама, као што је начелник Градске управе Милош Цветановић.


Захвалницом су се окитиле и бројне лесковачке институције заслужне што се Лесковац нашао на листи добитника значајних признања и награда.


Као неизоставна карика у ланцу развоја локалне самоуправе града Лесковца означени су и привредници који су такође од градоначелника Цветановића добили захвалнице, као и медијске куће којима се први човек Лесковца захвалио на томе што указују руководиоцима на пропусте и преносе њихову реч.


На сцени су градоначелнику друштво све време правили његови млади сарадници, а програм су увечичале фантастичне Stars, глумци позоришта као и филм под назовом „Волим Лесковац...“ у којем су Лесковчани говорили о свом граду.


Емотивном говору градоначелника Цветановића, који није могао да сакрије емоције, претходило је обраћање Милице Ристић Цакић и Драгољуба Ђорђевића.


„У кабинету сам научила да „није важно шта чините с времена на време, важно је шта чините из дана у дан“ и да уколико се нисте посветили неком племенитом циљу, нисте ни почели да живите.


Стекавши углед због ваљаног расуђивања и вредно радећи на друштвено одговорном концепту јавне управе, градоначелник је читавом тиму поставио велики задатак, да се цивилизација заснива на интегритету ума и срца и акције. Да се наше животно дело развија са радом и животом. Моје задовољство је било бити његов ученик“ рекла је, уз речи дивљења, Милица Ристић Цакић, асистент на Економском факултету у Нишу.


Драгољуб Ђорђевић, некадашњи члан Градског већа Града Лесковца, надахнуто је говорио о својим искуствима у раду са градоначелником Цветановићем:


„Фонд младих талената, основан на градоначелникову иницијативу, био је улазница за рад у локалној самоуправи, а рад у градоначелниковом тиму необично искуство и привилегија.


Научио сам током рада са градоначелником колико је важно градити визије које нису засноване искључиво на идеолошким апстракцијама, већ саздане и од практичних потреба грађана. Имати слуха за јавне интересе и опште добро је постао императив у мом животу, захваљујући градоначелнику.“


Приликом свог обраћања, градоначелник је нагласио да је још 2012. године сматрао да преузима велику одговорност и да од тада до данас са својим сарадницима све ради искључиво у служби становника Лесковца и околине. „Рекли смо тада да ће Лесковац захваљујући нашем преданом раду постати потпуно другачији, лепши, модернији и развијенији град. Деценију касније РЕЧЕНО је УЧИЊЕНО, а наша дела говоре и остају. Заједно смо градили, заједно смо ишли напред, заједно нисмо одустајали, прелазили смо све препреке. Нисмо одустајали јер смо желели да се у Лесковцу живи боље, да се деца и млади школују, да сваки појединац има могућности за запослење и развој, и да старији живе достојанствено.“


Подсетио је да су се његов тим и он сусрели са бројним проблемима које су уз велики труд и напор успели да превазиђу и Лесковац поставе на стабилне темеље:


„Те 2012. смо затекли буџет града са дугом од око 2 милијарде динара, a у последњих годину и по дана и поред редовног измирења свих обавеза свакодневно на рачуну имамо између 850 и 950 милиона динара. Данас 916,5 милиона динара и то је показатељ да знамо и умемо да радимо. Подигли смо издвајања за све области и свеукупно побољшали стање у градском буџету. У односу на 2012. када је било 2,9 милијарде динара, буџет за 2022. је скоро удвостручен са 5,5 милијари, а за 2023. 5,9 милијарди динара, скоро 6 милијарди.“


Као један од водећих доказа за напредак градоначелник је навео отварање 10 хиљада радних места, и да је само у претходној години новозапослено 2041 лице и истакао подршку свим друштвеним областима попут образовања, здравства, пољопривреде, инфраструктуре, подршке породиљама, деци, трудницама, студентима... Уз истицање да је његов тим, са њим на челу, 24 часа, 365 дана сваке године на услузи грађанима и ту за сваки њихов проблем.


„Kада се осврнемо и сагледамо све, након деценије, Лесковац је постао град у којем се будућност ствара. Данас је град у служби свих својих грађана. Град добрих и поносних људи, који је постао простор за остваривање снова и идеја“ – поручио је градоначелник Цветановић у свом говору.


Завршавајући обраћање градоначелник се захвалио свим сарадницима, одборницима, опозицији на конструктивним критикама, домаћим и иностраним предузетницима, медијима, председнику Републике Србије Александру Вучићу на подршци и помоћи, породици коју је окарактерисао као ослонац и подршку, и коначно свим становницима Лесковца због стрпљења, поверења, сарадње и усмеравања кроз критике и идеје и поручио да још многи заслужују захвалнице, те да ће им бити уручене наредне године приликом неког сусрета.


Прва захвалница уручена је владики нишком Арсенију, који се захвалио и казао:


„Вечерас ми је учињена велика част, као и пре две године када је Лесковац мојој маленкости уручио Октобарску награду, највишу награду града Лесковца, иако сматрам да ни једно ни друго нисам заслужио. Пре пет година сам дошао на чело Епархије нишке, којој припада и град Лесковац, и већ тада, на самом почетку моје службе, господин градоналелник и његови сарадници, моја маленкост и моји свештеници организовали смо прославу великог јубилеја – 500 година Јашуњских манастира. Већ тада сам видео да су Лесковчани, на челу са градоначелником, вредни, поштени људи, једном речју – домаћини. И сами смо сведоци да је за ових десет година много у Лесковцу урађено.“


Свечаност је завршена емотивним обраћањем др Александре Миљковић.


„Деветнаестог марта 2009. године престао је мандат тада првом градоначелнику Лесковца, Горану Цветановићу и ја сам му тада поклонила једну фотографију на којој је био његов тадашњи кабинет. На полеђини сам написала „До неке будуће сарадње“. Знала сам да ће се она десити, али не и да ће се догодити тако брзо, већ за неколико година. 6. новембра 2012. године, баш на мој рођендан. Тада је Горан Цветановић по други пут постао градоначелник и ево већ десет година обавља ту важну функцију у свом четвртом мандату. Посебан и важан јубилеј којим се ретко ко може похвалити. За протеклих 10 година, исписана је једна књига. Вечерас смо затворили њену последњу страницу. Време је за нову– рекла је и уручула књигу под насловом „Књига будућих успеха“ са празним страницама уз поруку да градоначелник већ сутра крене да их исписује!


Захвалницу су вечерас примили: Епископ нишки Арсеније, председници Скупштине Душан Цветковић и Александар Ђуровић, заменици градоначелника др Драган Јовановић, др Ана Стојановић Јанковић, Горан Вукадиновић, др Лидија Димитријевић, затим лекари др Александар Станковић, др Милан Петровић, др сци. мед. Саша Гргов, др Предраг Ивановић, др Миодраг Јанковић, др Небојша Димитријевић директор ОБ Лесковац. Градоначелник се овом приликом захвалио и појединим члановима Градског већа: Ненаду Филиповићу, Драгану Савићу, Небојши Коцићу, Томиславу Љубеновићу, Божидару Вучковићу, Жикици Несторовићу, Бранкици Стаменковић, Жарку Богатиновићу, Дејану Цакићу и Оливери Пешић, као и својим помоћницима - Андреи Тошић, Кристини Васиљковић, Мини Цветановић, а постхумно и Жељку Котлу.


Појединци који су добили захвалницу градоначелника за изузетан допринос развоју и афирмацији града су Косара Илић, Гордана Савић, Сања Цонић, Марија Милановић, Сузана Гребенаревић. Ивана Јоксимовић, Божидар Стојиљковић, Далибор Тричковић, Милош Цветановић, Миленко Миленковић, Новица Николић, Драган Николић, Мирослав Алиловић, Новица Живковић, Данијела Петковић, Невенка Кнежевић, Божидар Ђермановић и Звонимир Шимунец.


Захвалнице су припале и институцијама: Регионална привредна комора Јабланичког и Пчињског управног округа, Војска Србије - Трећи центар за обуку Лесковац, МУП Полицијска управа Лесковац, Ватрoгасна спасилачка јединица Лесковац, Предшколска установа „Вукица Митровић“, Дом ученика средњих школа Лесковац, Гимназија Лесковац, Народни музеј Лесковац, Историјски архив Лесковац, Центар за социјални рад Лесковац.


Привредници који су добили захвалнице су: Прима Нова Лесковац, АУТОСТОП Интериорс, Компанија Аптив, Jeanci Serbia ДОО, Терастил д.о.о. Лесковац, Еренли ДОО, YURA corporations ДОО, ИГМ Младост ДОО, PWW ДОО Лесковац, ГАТ ДОО, Керамика Лесковац, ДЦП ХЕМИГАЛ, Металкомерц ДОО, Бане Комерц, Млекара Гложане, Предузећа за производњу намештаја МИТА, МЕТЛА КОМЕРЦ ДОО, СТАТОВАЦ, Кланица и прерада меса Маринковић, Месокомбинат, ДОО Браћа Ђокић, МК ДОО Лесковац, Будућност - промет ДОO, Еxpert ДОО, МАБО ДОО, ПР ЦРНИ БРАВАРИЈА, АД Стандард, Канал ИН д.о.о, Каталог ДОО, Земљорадничка Задруга Моравац, Вуле-комерц ДОО, ДИТС Салон Намештаја, Салон намештаја 4М, Предузеће за производњу дечјег намештаја “Бебиснови”, Home centar Vera, Предузеће Стефанели интернационал, АСП Југотранс, ТУП Канис, Френки комерц Загужане, ДЦМ Поликлиника, Бебафарм, Ветеринарска станица Ђура-ВЕТ д.о.о. Манојловце, Хотел Бавка, Мотел Предејане - ДОО Победа, Грош ХУП ДОО, СУР АБЦ, Колиба Турс ДОО, Хотел и ресторан BELL INN, ЗДК МЕДИА Билборд, Лесковачко пиво – Футурисимо ДОО, Ресторан „Томина прича“, Ресторан “Крчма”.


Захвалнице су уручене и следећим медијским кућама: Радио телевизија Србије, Телевизија Лесковац, Телевизија К-1, Радио телевизија 4С, Jugmedia, Jugpress и Nova naša reč, Дневник југа, Став, Инфо центар Југа, Прагматикос, Роминфо медија, Телевизија Власотинце, Радио 016, Решетка, Јужне вести, Спортска страна југа, Спортски журнал, Вечерње новости, Медиа Центар 016 и дописништво Политике, Belle Amie, Zona Plus и Alo.