ГРАДОНАЧЕЛНИК ЦВЕТАНОВИЋ ПРЕДСЕДАВАО ШЕСТОЈ СЕДНИЦИ ПРЕДСЕДНИШТВА СКГО-А У БЕОГРАДУ

  • 1. mart 2023. u 15:25h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 517 pregleda


У Београду је данас одржана Шеста седница Председништва Сталне конференције градова и општина, којој је председавао председник Сталне конференције градова и општина и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић.




Седници Председништва присуствовао је амбасадор Републике Француске у Србији Пјер Кошар, као и Станислас Пјере, саветник за сарадњу и културу амбасаде Републике Француске и директор Француског института у Београду. У свечаном делу данашње седнице потписан је годишњи Акциони план са Амбасадом Француске у Републици Србији и представљен је пројекат „Еко општина 2“.


Пре свечаног потписивања Акционог плана, председник СКГО-а и градоначелник Лесковца Цветановић је истакао да је Заједнички план активности заправо имплементација Споразума о реализацији координације за партнерства са локалним заједницама, између Амбасаде и СКГО и део је ширег оквира сарадње између француских и српских општина која датира још од средине 20. века.


„СКГО сарађује са Амбасадом Француске дуги низ година, а потврда овог партнерства се нарочито огледа у заједничким активностима са Одсеком за сарадњу и деловање у области културе, који посебно заступа принципе децентрализоване сарадње и ствара услове за успостављање партнерстава између локалних самоуправа наше две земље. Посебну подршку пружа у процесу ЕУ интеграција и међународне сарадње.


Од 2009. године реализује се Програм међународних волонтера у СКГО, где СКГО има на располагању једног координатора који се бави сарадњом француских и српских општина. У оквиру подршке коју Француска пружа Србији у процесу ЕУ интеграција, Служба за сарадњу Амбасаде Француске настоји да омогући да се реализују пројекти између српских и француских општина што из фондова министарстава Француске, тако и кроз конкурисање на европске фондове. Амбасада и СКГО такође мотивишу јединице локалне самоуправе да се укључе у сарадњу са француским општинама и настоје да успоставе одговарајуће контакте са потенцијалним партнерима у Француској.


Сходно потписаном Споразуму о сарадњи, СКГО и Амбасада Француске су реализовале низ заједничких активности у областима попут: изградње капацитета за локалну администрацију, руралног развоја и животне средине, изградње капацитета СКГО за лобирање на европском нивоу, омладинске политике, промоције француске културе и језика на локалном нивоу. Једна од изузетно успешних активности је био пројекат Екоопштина у којем су прошле године учествовали српски градови и општине и добили награде. Пројекат „Екоопштина” је француско-српска платформа за сарадњу на изазовима одрживог града, кроз идентификацију добрих пракси развијених на локалном нивоу у Србији као и у Француској, које су представљене током тематских семинара организованих за локалне заједнице у Србији у мају и јуну 2022. године.


Конкурс је био намењен свим српским општинама и градовима у 4 категорије (одрживо управљање отпадом, одрживо управљање водом, енергетска ефикасност зграда, паметни градови) и наградио је укупно 8 српских општина и градова који су добили студијска путовања у Француску.“


Данас је говорио и амбасадор Републике Француске Пјер Кошар, истакао да је веома почаствован што присуствује заседању СКГО-а.


„Срећни смо због сарадње наше Амбасаде и локалних самоуправа у Србији. У Француској постоји велико интересовање за сарадњу са локалним самоуправама у вашој земљи.


Искористио бих ову прилику да изразим велико задовољство због интересовања градова и општина у Србији за учешће на такмичењу Еко општина, које је омогућило да се да елан и нова динамика нашој децентрализованој сарадњи. Поздрављам све општине и градове који су учествовали и то Чајетину, Ужице, Бачку Паланку, Крагујевац, Ниш, Нови сад, Лесковац коме је признање припало за одрживо управљање водом. Честитамо свима на учешћу на овом конкурсу у 2022. години и желимо да у другом конкурсу имамо више учесника.


Поздрављам и сарадњу између СКГО и француске асоцијације за градове и општине.“


У редовном делу Шесте седнице Председништва СКГО-а разматрано је 12 тачака, међу којима је акциони план за имплементацију Стратешког плана СКГО за 2023. годину са предлогом одлуке, затим информација о јавним позивима за подршку локалним самоуправама у организацији СКГО, извештај о Европској недељи локалне демократије за 2022. годину