ГРАДОНАЧЕЛНИК ЛЕСКОВЦА И ПРЕДСЕДНИК СКГО-А ЦВЕТАНОВИЋ У ЛИОНУ НА САСТАНКУ ФРАНЦУСКА-СРБИЈА

  • 23. mart 2023. u 13:40h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 489 pregleda


Градоначелник Лесковца и председник Сталне конференције градова и општина др сци. мед. Горан Цветановић је у Француској у Лиону присуствовао радном састанку о сарадњи Француске и Србије, на позив региона Оверњ-Рон-Алп.




Састанак је организовала асоцијација локалних власти – Француска секција Савета европских општина и региона (АФЦЦРЕ), у сарадњи са амбасадама Републике Србије и Републике Француске, уз Сталну конференцију градова и општина Србије и уз подршку Делегације за спољно деловање локалних власти Министарства Европе и спољних послова Републике Француске.


Централни део састанка био је посвећен разменама о билатералној сарадњи између Француске и Србије, о дугогодишњој иницијативи Франкофонија, одрживом развоју и култури, о сарадњи универзитета, а завршни део састанка је конципиран као економски форум и презентација пословних могућности, у оквиру којих су представљена привредна и туристичка добра Србије, као и неке од француских компанија које послују у Србији.


Председник Сталне конференција градова и општина и градоначелник Лесковца Цветановић обратио се у уводном делу састанка и подсетио да су СКГО и Амбасада Француске на недавно одржаној седници Председништва СКГО потписали годишњи Заједнички акциони план, као документ којим се имплементира основни споразум о сарадњи између СКГО и Амбасаде.


„Амбасада Француске посебно заступа принципе децентрализоване сарадње и, заједно са СКГО, ствара услове за успостављање партнерстава између локалних самоуправа наше две земље. Нарочиту подршку Амбасада пружа у процесу ЕУ интеграција и међународне сарадње.


У оквиру те подршке, Одељење за сарадњу Амбасаде Француске усмерава напоре ка томе да се реализују пројекти између српских и француских општина.


Један од сјајних примера је и такмичење Екоопштина, чији резултати су заиста подстицај за наше локалне самоуправе да се, кроз учење на примерима добре праксе, иновативних решења, стратешких усмерења, економичности и ефикасности француских локалних самоуправа, оснаже капацитети у овим областима попут одрживог управљања отпадом и водама, енергетске ефикасности, паметних градова и да се, кроз сарадњу и са градовима и општинама, али и са привредним и другим субјектима из Француске, стекну нова знања, Нарочито су биле значајне студијске посете Француској током којих су српски градови и општине, као и професори и студенти у области заштите животне средине могли да се упознају са примерима добре праксе и искуствима у наведеним областима. Изузетно се радујемо наставку овог такмичења током 2023. године и очекујемо поново велики одзив градова и општина.


Нама је од изузетног значаја да, кроз сарадњу са француским партнерима, омогућимо нашим градовима и општинама да се у различитим областима, од руралног развоја, туризма, пољопривреде, културе, економског развоја, до младих, европске директиве и захтеви примене у циљу унапређења свакодневног живота становништва локалних заједница. У том смислу, различита решења су нам драгоцена, попут Смерница за унапређење бањског туризма, које упућују на француске примере у примени европског законодавства у пракси или попут сарадње на размени информација у области руралног развоја, односно младих. Све ово даје могућности и за развој нових пројеката о чему би требало да се говори и на маргинама овог скупа.


Активности попут Франкофоније или Каравана за климу, доприносе у великој мери бољем упознавању српских градова и општина, односно грађана са вредностима које се негују у Француској. СКГО промовише ове иницијативе на локалном нивоу и доприноси њиховој бољој видљивости широм Србије“, закључио је Цветановић.


У уводном делу, поред градоначелника Цветановића, обратили су се и Филип Меније, потпредседник региона Оверњ-Рон-Алп за међународне односе, Слађана Живковић, заменица градоначелника Дижона, Наташа Марић, опуномоћена амбасадорка Србије у Француској и Станислас Пјере, саветник за сарадњу и културно деловање, директор Француског института.


Осим градоначелника Цветановића, делегацију Србије у Лиону чинили су и Зоран Семеновић. заменик председника СКГО и председник општине Шид, Весна Видовић, заменица градоначелника Београда, Далибор Рожић, члан Градског већа града Новог Сада, Вера Благојевић, руководилац комуналне службе општине Чајетина, Никола Тарбук генерални секретар СКГО и Александра Вукмировић, шефица службе за европске интеграције и међународну сарадњу СКГО.