U Opštoj bolnici Leskovac počeo sa radom mamograf

  • 10. novembar 2023. u 09:50h
  • Autor: Dnevnik Juga
  • 371 pregleda


Dijagnostički aparat namenjen otkrivanju patoloških promena u dojkama jedan od najsavremenijih u Srbiji,Mamograf stigao je u bolnicu u Leskovcu krajem oktobra a danas je počeo sa radom.


Iako je stigao pre skoro mesec dana, bilo je neophodno da se ispune određeni uslovi kako bi on nesmetano bio u službi zdravlja.


Predsednik privremenog organa grada Leskovca Goran Cvetanović je danas u društvu direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sonje Radojević-Škodrić, direktora OBL Nebojše Dimitrijevića, načelnika Službe za radiološku dijagnostiku Miodraga Jankovića, obišao radiološku Službu i pacijentkinje koje su se javile na pregled.



„U Leskovcu se zdravstvena zaštita obavlja na primarnom i sekundarnom nivou. Vrednost ulaganja na ovom polju, u uređenje objekata, opremu, u prethodnoj deceniji iznosi oko milijardu i 300 miliona dinara. I ponavljam, u tu sumu ne ulazi tekuća rekonstrukcija bolnice vredna 4,5 milijarde dinara, niti radovi prve faze koju su obuhvatili uređenje spoljašnjosti vredni 5 miliona evra, kao ni oprema koja je u prethodnim mesecima stigla u bolnicu. Ova Služba je u prethodnim mesecima opremljena sa dva skenera, dva rendgena, ultrazvučnim aparatima čija vrednost iznosi oko milion i 600 hiljada evra. Pored toga mamograf je predat bolnici i on je počeo sa radom i do sada je urađeno 6 pregleda, a sedmi je u toku. Zahvalni smo državnom rukovodstvu i predsedniku Vučiću što brine o jugu i zdravlju građana juga Srbije, ali i zdravlju građana čitave zemlje. Mamograf će pored Leskovca biti predat u još 17 ustanova. Pored toga, dvadeset i dve ustanove, uključujući i našu bolnicu, dobiće magnetne rezonance. U Leskovac stiže do kraja godine i danas je pomoćnik direktora Opšte bolnice dr Petrović potpisao ugovor o isporuci aparata. Navedena vrednost za magnet, opremanje prostorije, i nadzor je 192 miliona 540 hiljada dinara – kazao je Cvetanović.


Direktorka RFZO Radojević-Škodrić istakla je ovom prilikom da će u narednom periodu Opšta bolnica Leskovac biti opremnjena magnetom ali i angio salom, kao i da će mamografi stići i do drugih gradova kojima su namenjeni.


„Do kraja godine u bolnicu će stići i magnet, a naredne godine, kako je predsednik Vučić najavio i najsavremenija Angio sala. Ovaj mamograf je najsenzitivniji, senzitivnost je oko 60%, a to znači da se vide najsitnije promene, minimalno je zračenje i ima jednu bitnu karakteristiku, a to je efikasnost aparata, za sat vremena se pregleda oko 15 žena, a naravno broj može da varira u zavisnosti od promena i veličine dojki. Aparat ima i mogućnost obavljanja punkcione biopsije, to trenutno nije moguće, jer je potrebno obaviti dodatne edukacije kadra i instalirati dodatak. Ovakve mamografe će dobiti i Niš i Kragujevac, Vračar, Vladičin han, Babušnica, Kuršumlija, Negotin, kako bi svaka žena imala preglede, zato što je karcinom dojke najsmrtonosnija i najzastupljenija bolest kod žena. Godišnje se razboli 4500 žena, a umre 1700. Na ovaj način će se smanjiti liste čekanja i na taj način će se otkriti promene kada je moguće izlečenje – kazala je Radivojević-Škodrić.



Direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević govorio je o magnetnoj rezonanci koja će brzo stići i u naš grad.


„Od trenutka od kada je predsednik Aleksandar Vučić predao mamograf bolnici, do danas, je prošlo 19 dana do početka rada. To je uobičajena procedura, ali to je ono što se svuda radi i radiće se i nikada nećemo pustiti u rad neki aparat koji nije prošao kompletnu proceduru, dakle od montiranja, probnog rada, od merenja zračenja, od svega onoga kako zakon predviđa. Tako će biti i sa magnetnom rezonancom koju ćemo dobiti. Ako smo toliko dugo čekali ovaj aparat, drugi u Srbiji koji je došao ovde, čovek koji je juče merio rekao je da je ovo najsavremeniji i najbolji mamograf koji je video u Srbiji. Jako sam zahvalan, danas je dr Milan Petrović potpisao u Beogradu Ugovor sa Republičkim fondom na preko 192 miliona dinara, imamo sve dozvole, magnet, kavez, celu prateću infrastrukturu, predviđenu prostoriju i očekujem da ćemo vrlo brzo dobiti i postaviti i magnetnu rezonancu, ali procedura mora da se ispoštuje onako kako zakon predviđa – istakao je Dimitrijević.