ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА ДАНИ ЈАГОДЕ У КАРАЂОРЂЕВЦУ

  • 8. jun 2021. u 07:19h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 1477 pregleda


Након паузе од годину дана, због свима добро познатог разлога, данас је у Карађорђевцу настављена традиција одржавања пољопривредних манифестација.
Дани јагода одржани су по девети пут са циљем промоције рода овог воћа у месту које представља значајну карику у ланцу производње овог воћа које је веома заступљено у нашем крају. Површина под засадом јагоде на територији града Лесковца се последње две године повећала са 100 на око 300 хектара и то захваљујући субвенцијама које Министарство и град дају за набавку сертификованог садног материјала, фолија за гајење јагода и система кап по кап.


Присутни су на данашњој манифестацији имали прилику да уживају у свежим јагодама, али и разним ђаконијама са овим воћем које су припремале вредне домаћице овог краја. У оквиру манифестације одржано је и такмичење у скидању петељки са плода јагода у којем је победу однела Весна Трајковић којој је уручена награда у виду, награда за најлепшу јагоду је отишла у руке Синише Маринковића, најмлађи пољопривредник Миодраг Николић је добио леђну акумулаторску прскалицу, док је пољопривреднику са највећом површином под јагодом Бобану Додићу уручен леђни моторни атомизер. Осталим учесницима су уручене симболичне награде.


„Као становници града којем је пољопривреда велика развојна шанса захвални смо свим пољопривредницима што су одлучили да остану на селу и баве се узгојем пољопривредних производа. Локална самоуправа се максимално труди да им пружи подршку и зато смо од 2013. године издвојили укупно 216,5 милиона динара за 6300 субвенција за наше пољопривреднике. Успели смо да решимо многе проблеме наших пољопривредних произвођача и омогућимо им боље услове рада јер смо у атарске путеве, комасацију и електрификацију поља инвестирали укупно 250 милиона динара. Иако је пандемија вируса корона утицала на многе сегменте живота наш буџет је стабилан, зато је пољопривреда и ове године заузела значајно место по висини издвајања са преко 108 милиона динара,“ – поручио је данас градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић.


Жарко Георгиев, члан Савета месне заједнице Карађорђевац је казао:


„Карађорђевац је место познато по гајењу јагода, нема пољопривредног газдинства које не гаји јагоду и то је у овом крају постао породичан посао. Сваке године подижу се нови засади, примењују се нове технологије у гајењу као и нови сортименти. Село Карађорђевац има око 285 хектара обрадиве површине, од тога је под јагодом око 50 хектара, око 38 под вишњом и 26 под шљивом.“