Goran Cvetanović izabran za gradonačelnika Leskovca

  • 17. avgust 2020. u 20:10h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 1805 pregleda

Odbornici Skupštne grada Leskovca izabrali su na konstituvnoj sednici dr Gorana Cvetanovića za gradonačelnika za naredni četvorogodišnji period.


Kandidaturu Cvetanovića obrazložili su predsednik Skupštine Aleksandar Đurović, a u ime odbornika koji su podržai predlog dr Predrag Ivanović, šef odborničke grupe SNS-a u.


„Cvetanović je rođen 11. marta 1965. godine u Leskovcu. U rodnom gradu završio je Gimnaziju, a potom diplomirao na Medicinskom fakultetu Univeziteta u Nišu. Po profesiji je lekar, specijalista interne medicine. Doktorirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu sa najvišom ocenom. Ljubav prema Srbiji i borba za pravdu odvode ga u politiku vrlo rano. Na političkoj sceni Srbije prisutan je od 1996. godine.


U jednom mandatu Goran Cvetanović je bio savezni ministar bez portfelja. U periodu od 2002. do 2012. godine četiri puta je bio narodni poslanik.


Goran Cvetanović je dva puta obavljao funkciju predsednika Skupštine grada Leskovca. U istoriji grada biće upisan kao prvi gradonačelnik Leskovca. Na ovoj funkciji nalazi se i danas, nakon izbora koji su održani 2012. godine.


Srpskoj naprednoj stranci priključuje se 2009. godine. Na prvoj Izbornoj skupštini Gradskog odbora Srpske napredne stranke biva izabran za predsednika i do danas ostaje na mestu prvog čoveka leskovačkih naprednjaka. Kao gradonačelnik Leskovca svu svoju energiju usmerava da se Leskovac izgradi u lep, moderan i ekonomski jak grad. O budžetu brine domaćinski i savesno, vodeći računa o svim kategorija stanovništva i najrazličitijim potrebama društva – istie se u obrazloženju.


Goran Cvetanović je član Predsedništva Srpske napredne stranke, obavljao je funkciju člana Izvršnog odbora Nacionalne alijanse za lokalno-ekonomski i postavljen je za člana Upravnog odbora ove organizacije po drugi put, član je Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština po treći put, član Predsedništva Srpskog lekarskog društva i član Lekarske komore Srbije. Goran Cvetanović je predsednik Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga po drugi put, predsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova u Srbiji, koautor više naučnih radova iz oblasti medicine. Bio je član Odbora za zdravstvo i brigu o porodici, član Odbora za lokalnu samoupravu u Skupštini Republike Srbije i član delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a. Pokretač je inicijative za formiranje Odbora za prevenciju bolesti zavisnosti i borbu protiv verskih sekti u Leskovcu. Član je Predsedništva Srpskog lekarskog društva Republike Srbije i član predsedništva Okružne podružnice Srpskog lekarskog društva Leskovac. Prvi put u u istoriji parlamentarizma, 29. decembra 2009. godine podneo je ostavku na mesto narodnog poslanika u Narodnoj skupštini. Goran Cvetanović je odlikovan Ordenom Svetog Save drugog reda i Ordenom Srpske krune prvog reda za dugogodišnji doprinos razvoju grada. Dodeljena mu je nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“ za najuspešniju lokalnu samoupravu zahvaljujući čemu su se Grad Leskovac i gradonačelnik Cvetanović našli u monografiji „Put ka vrhu“. Nosilac je i priznanja „Dunavski kapetan“. Gradonačelniku Leskovca dodeljen je „Srebrni znak“ Crvenog krsta Srbije i Plaketa Crvenog krsta Leskovac za značajne rezultate u ostvarivanju zadataka i ciljeva Crvenog krsta. Od strane Lekarske komore Cvetanoviću je dodeljena nagrada za najčitaniji rad u medicinskom časopisu Acta Medica Medianae. Kao komandantu Gradskog štaba za vanredne situacije Leskovca, gradonačelniku Cvetanoviću uručena je zahvalnica za angažovanje i izuzetnu saradnju tokom pandemije virusa korona i dobitnik je priznanja Kapetan Miša Anastasijević za izgradnju i unapređenje prosperiteta u regionu kao predsedniku Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.


Cvetanović je otac dvojice sinova, Nemanje i Viktora“ – zaključuje se u ovrazloženju predloga.


Za zamenika gradonačelnika izabrana je dr Ana Janković Stojanović, lekar i majka troje dece. Janković Stojanović je kao lekar radila u Ustanovi za odrasle i starije, zatim Domu zdravlja Leskovac i odeljenjima za neurologiju i internu medicinu Opšte bolnice Leskovac.


Gradsko veće je podmlađeno, a više od 60% članica su osobe ženskog pola.