МИНИСТАРКА ТАТЈАНА МАТИЋ ПОСЕТИЛА 31. РОШТИЉИЈАДУ

  • 29. avgust 2021. u 09:36h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 1174 pregleda


Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је синоћ и данас боравила у Лесковцу и у друштву градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића, председника скупштине мр Александра Ђуровића, државног секретара Жикице Несторовића и директора Туристичке организације Лесковац Небојше Коцића обишла 31. Роштиљијаду која се тренутно одржава у граду на Ветерници и прошетала поред штандова са роштиљем и тезги, традиционално постављеним дуж Булевара ослобођења.
Пожелевши министарки Матић добродошлицу, градоначелник Цветановић је нагласио да Лесковац важи за град богате историје, успешних установа културе, многобројних манифестација, град разноврсне туристичке понуде, а пре свега, град гостопримљивих и срдачних људи, рекао да је Роштиљијада са традицијом дугом више од три деценије постала симбол града на који сви Лесковчани могу бити поносни и својеврсни бренд захваљујући коме се наш град на светску мапу туристичких атракција позиционирао као град са душом, град мерака и богатства мириса и укуса.


„Лесковац је једини град у Србији који има регистрована три бренда: лесковачки ајвар, лесковачку спржу и лесковачко роштиљ месо и ми смо препознатљиви по томе. Због тога је Роштиљијада, која се већ преко три децецније дешава у главној улици у центру града, једна од највећих гурманских манифестација, не само у Србији него и у читавом региону. При томе, у време пре пандемије је било и до 700.000 посетилаца, ове године је знатно мање, због тога што, пре свега гости из Бугарске и Македоније, и због PCR тестова и због против пандемијских мера нису присутни у том броју.


Оно што је карактеристика да се ту, пре свега млади едукују, да у нашим школама, било средњим било у Високо пословној, правимо нове кадрове, кадрове који после раде у читавој Србији, пре свега у великим туристичким центима, као што је Копаоник, Златибор, али и када су у питаљу суседне земље као што је Црна Гора, Македонија, Грчка, Тунис, Малта где су углавном главни кувари и где су најбољи конобари. Ја им честитам од срца зато што су тако вредни, марљиви, енергични људи. Ми смо ове године по пети пут успели да мајстори ресторана Колиба опет оборе рекорд са пљескавицом од 67 кг која је морала најмање два часа да се термички обради, што показује да су то мајстори свог заната“ – рекао је данас градоначелник Цветановић и министрку упознао са чињеницом да је Лесковац 2020. почео да спроводи акциони план који када је у питању развој туризма и стратегија развоја туризма у периоду 2020-2025 и да је у току текуће године за туризам издвојено 92,3 милиона динара.


На крају свог обраћања градоначелник се министарки Матић захвалио што је министарство омогућило 10 милиона динара за почетну фазу реновирања омладинског одмаралишта на Власинском језеру и рекао да Лесковац има још два кандидована пројекта и то за изградњу спортско-рекреативног дечјег парка и проширења Авантура парка, мини голф тереном и вештачком стеном за пењање укупне вредности 23 милиона динара и истакао наду да ће сарадња бити још квалитетнија и плодоноснија.


Након шетње кроз чувени ресторан на отвореном у упознавањем са специфичностима Роштиљијаде на којој су ове године посетиоци поред доброг мириса и укуса, имали прилике да уживају и у квалитетном, разноврсном програму, министарка туризма је рекла:


„Велико ми је задовољство што сам данас, ево први пут на Роштиљијади. Ово је манифестација која има изузетно дугу традицију, више од 30 година град Лесковац огранизује ову гастрононско-туристичку, привредну манифестацију, и између осталог управо Роштиљијада јесте једна манифестација која ставља Лесковац, када говоримо о туристичкој мапи Србије, на врло високо место. Некада смо Лесковац звали Српски Манчестер, био је то град текстила, град козметике, сајамске индустрије, данас је он ипак изнад свега познат по својој гастрономији и по овој врсти туризма коју ви развијате. Ресорно министарство за туризам је посвећено развоју туризма у овој регији. Лесковац је, иначе, у периоду од 2015 – 2021, дакле закључно са овом годином, од ресорног министарства за туризам добио укупно 34,5 милиона динара кроз различите конкурсе. Од тога смо само за организацију Роштиљијаде за ових шест година уложили око 19,5 милиона динара.


Министарка је нагласила да верује да ће средства у износу од 10 милиона динара намењених санацији омладинског одмаралишта на Власинском језеру допринети да се и туристичка понуда, али пре свега смештајни капацитети у Лесковцу и околини Лековца унапреде и додала:


„Ја бих на крају само рекла да сам данас, ево искористила прилику да обиђем штандове, да поразговарам са људима. Наравно да је некада било пола миниона посетилаца па до 700.000 људи који су посећивали ову манифестацију, и да данашњи дан и претходни дани, ова година, ипак је, наравно, за све нас много боља и туристички подаци о промету говоре да ипак се крећемо једном узлазном линијом. Морам да кажем да имамо прилив увећан у односу на претходну годину, девизни прилив од туризма за неких 35%, да имамо преко 5,5 милиона, скоро 6 милиона ноћења у Републици Србији у периоду од јануара закључно са месецом августом и да су то све, за нас охрабрујући подаци. Имамо пораст домаћих туриста од неких 50%. Наравно недостају нам странци, то је све разумљиво, али је очигледно да ипак наша туристичка и угоститељска привреда успела ове године да се донекле опорави и да преживи пре свега захваљујући домаћим туристима и верујемо да ће следећа година бити епидемиолошки много стабилнија и у том смислу да ћемо успети да се вратимо неким рекордима које смо 2019. године имали.“


Приликом посете манифестацији Роштиљијада, министарка, градоначелник, председник скупштине, државни секретар и директор ТОЛ-а су обишли и седиште ове установе где је директор говорио о туристичким манифестацијама које ова установа организује. Градоначелник је у дворишту Шоп Ђокићеве куће са министарком разговарао о култури у Лесковцу, рекао да град издваја 9,1% буџета за ову област и упознао је са успехом установа културе и културним манифестацијама.


Приликом шетње сусрели су се са чувеним куваром Стеваном Карапанџом и н кулинарима из 15 иностраних земаља, а за једним штандом се министарка опробала у роштољању.


Министарка је у Лесковац стигла синоћ и присуствовала наступу Зорице Брунцлик