Čuveni srpski slikar i kolekcionar dobio skulpturu u rodnom Vlasotincu

  • 5. jul 2023. u 20:22h
  • Autor: JuGmedia
  • 599 pregleda

Na 60. godišnjicu smrti čuvenog slikara i kolekcionara Hristifora Crnilovića, u njegovom rodnom Vlasotincu, otkrivena je skulptura njemu u čast, u ulici u kojoj je on proveo poslednje godine života. Radi se o lokaciji gde se račvaju ulice Njegoševa, Vuka Karadžića i Dimitrija Stojanovića.


Na skupu su govorili Srba Takić, direktor Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“, Milena Đurica, kustos u Manakovoj kući Etnografskog muzeja u Beogradu, Miloš Šarić, autor skulpture i Žaklina Stefanović, članica Opštinskog veća.


Pomen Crniloviću održao je sveštenik Nikola Pešić, a program je vodila Jovana Petković, profesorka knjižvnosti. Prigodne pesme izvela su dva ženska dueta, Milena Krstić i Mila Mitić, odnosno Hristina Jović i Isidora Ranđelović.


„Po formalnom obrazovanju slikar, a po opredeljenju samouki etnograf, Hristifor Crnilović Kica ostavio je zbirku od 2.600  predmeta, 23.000 stranica rukopisne građe, 1.617 negativ ploča objekata snimljenih na terenu i 711 knjiga i časopisa istorijsko-etnografske građe prikupljenih na jugu Srbije, Kosmetu i Makedoniji, koji govore o životu u ovim krajevima između dva svetska rata“, rekla je u uvodnoj reči Jovana Petković.


Skulptura je uređena na inicijativu Srbe Takića, direktora Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“.


„Podizanjem spomenika Milanu Nešiću pre par godina i sada Hristiforu Crniloviću Vlasotince izražava poštovanje prema njihovim delima, nastojeći da se njihova imena pamte i čuvaju, na nauk i vaspitanje mladim naraštajima“, pomenuo je između  ostalog Srba Takić .


Milena Đurica, kustos Etnografskog muzeja u Beogradu, podsetila je koliko je bitna zaostavština Crnilovića za srpsku kulturu, s obzirom da je njegov legat smešten u strogom centru Beograda u Manakovoj kući.


Potom se obratio dr umetnosti Miloš Šarić, koji je objasnio kako je došlo od ideje do realizacije skulpture posvećene Crniloviću. On je pomenuo imena desetak umetnika iz Vlasotinca kojima je Hristifor bio inspiracija za rad.


U ime lokalne samouprave i predsednika opštine obratila se Žaklina Stefanović, koja je istakla kako je Crnilović pred kraj života bio skoro zaboravljen i na neki način danas se ispravlja nepravda prema jednom značajnom čoveku.Na kraju je načinjena grupna fotografija većine prisutnih na skupu posvećenom Crniloviću, a među njima je bio i unuk Hristiforove sestre Leposave, Nenad Stošić, koji živi u Nišu i Vlasotincu.