Лесковац по 17. пут дочекао карневалске групе из читавог света

  • 9. jul 2023. u 09:08h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 413 pregleda

Градски трг у Лесковцу синоћ је био центар карневалског покрета. Ватромет боја, разни костими, маске, карневалска поворка и наступи карневалских група пружили су право уживање многобројној публици. Карневал Лесковац се ове године одржао по 17. пут. Окупио је 31 групу из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Северне Македоније, Бугарске, Словеније, Турске, Индонезије…


Карневал је отворен симболичним уручењем кључева града овогодишњој принцези Карневала. Пре уручења кључева учесницима и публици се обратио начелник Јабланичког управног округа Милош Ћирић:


„Добро дошли на Лесковачки карневал. Од првог дана и сада 17 година касније ова манифестација је постала интернационална, интерконтинентална и сваке године окупи више хиљада посетилаца и учесника. Желим вам да уживате у вечерашњем програму лесковачког Карневала и да се лепо забавите, јер нигде у свету нећете искусити овакав спој традиције, културе и уметности, уз карневалски поздрав, ЈАСУ, ЈАСУ, ЈАСУ!“


Поворци од Лесковачког културног центра до трга, коју су предводили представници града Лесковца и ФЕКК-а, претходио је пријем карневалских група и размена поклона. На пријему се обратио члан Градског већа др наука из области спорта Александар Пејчић. Он је поздравио све присутне у име градоначелника Лесковца и председника ФЕКК-а Србије, др сци. мед. Горана Цветановића, пожелео им угодан боравак у Лесковцу, са надом да ће из њега понети прелепе утиске.


„Град Лесковац, некад познат по текстилу, данас по роштиљу, све је познатији и по овом карневалу. Када дођу дани Карневала, ми Лесковчани смо веома поносни, за нас је то празник, због предивних боја, сјаја, декорација, али и због кореографија које ћете нам приказати на градском тргу. Веома смо задовољни што све више деце узима учешће на овом фестивалу и улепшавају га својом инвентивношћу и креативношћу.


Пре нешто више од месец дана, ауторитетом градоначелника Цветановића, успели смо да у Лесковац доведемо цео свет и будемо светска престоница карневалских градова. Ми ћемо се вечерас прошетати улицама Лесковца, изабраћемо најбоље, прве међу једнакима, и тада ће се спустити завеса овог фестивала. На нама Лесковчанима остаје да већ сутра почнемо да размишљамо о будућем карневалу, да га учинимо још бољим од овога“, закључио је Пејчић.


Традиционално, уприличен је и пријем за представнике ФЕКК-а у седишту Јабланичког управног округа, где их је угостио начелник Ћирић и рекао:


„Град Лесковац, на челу са градоначелником Цветановићем, константно настоји да ојача и прошири дух карневала. Бројни представници ФЕКК-а из целе Европе имали су прилику да током седмодневног боравка у Лесковцу осете делић атмосфере Лесковачког карневала и да се упознају са лепотама нашег града, са нашом богатом историјом и културом. Судећи по њиховим импресијама и речима захвалности које су нам упутили након боравка у Лесковцу, били смо им достојни домаћини и успели смо у намери да упознају Лесковчане као маштовите и духовите људе ведрог духа и да из нашег града понесу најлепше успомене.“


Небојша Коцић, директор Туристичке организације Лесковац, захвалио се представницима ФЕКК-а који су на лесковачки Карневал дошли из бројних карневалских градова Србије, али и из земаља региона, Турске, Индонезије, и својим присуством и учествовањем на Карневалу исказали подршку свему ономе што Лесковац на овом пољу ради већ 17 година.  


У име Интернационалног борда ФЕКК-а обратили су се Александар Цицимов и Александар Васовић. Они су похвалили организацију 43. ФЕКК конвенције, када је Лесковац био светска карневалска престоница и исказали уверење да ће оно што је Лесковац тада показао потврдити и на завршници Карневала.


Свечаном пријему за представнике ФЕКК-а присуствовао је и први секретар Амбасаде Индонезије у Србији, који је исказао задовољство што ће се Лесковчани на вечерашњем карневалу упознати са културом и карневалском традицијом ове земље.   


Победник овогодишњег Карневала је карневалска група из Лесковца, која се представила нумером „Као птица на жици“, док је најбољу кореографију имала група из Струмице.